trenru
trenru

Son teknoloji akıllı değirmenlere geçiş

13.09.2023
Son teknoloji akıllı değirmenlere geçiş

Yazan: Sid Jain, Henry Simon Milling, Avustralya

Geleneksel olarak un değirmenleri daha küçük boyutlardaydı ve çok sayıda değirmenci ve işçi çalıştığından ayarlamalar yapmak ve değirmenin yüksek verimlilikte çalışmasını sağlamak kolaydı. Artık çoğu değirmen daha az sayıda değirmenci ile daha yüksek verimle çalışmakta. Bu durum sınırlı sayıda işçiyle en iyi performansın elde edilmesi için ayarlanması gereken karmaşık bir sistem ortaya çıkarmaktadır.

Her değirmencilik şirketi üretimde en yüksek ekstraksiyon oranına ulaşmaya çalışsa da, değirmenleri uzun bir süre boyunca dengeli ve verimli bir durumda tutmak zordur. Binlerce sensör ve yapay zekanın bulunduğu bu yeni değirmencilik çağına adım atmamız kaçınılmazdır. Bu gelişmelerden sonra bile hiçbir şey değirmenini, işleyişini ve makinelerini avucunun içi gibi bilen deneyimli bir değirmenciye duyulan ihtiyacın yerini tutamaz.

Sürekli mükemmel şeffaflık sağlayan gelişmiş teknolojiye sahip yeni değirmenler beliriyor. Fakat eski değirmenler bu yenilikleri nasıl kullanabilir ve bunlardan nasıl faydalanabilir? Bu fabrikalarda değirmencilerin hem yüksek ekstraksiyon oranları elde etmelerine yardımcı olacak hem de arıza sürelerini en aza indirecek hangi teknolojiler uygulanabilir?

Değirmencinin işinin önemli bir parçası

Çoğu değirmen operatörünün ve tesis mühendisinin karşılaştığı zorluklardan biri, özellikle fabrika daha yüksek verimde çalıştığı sırada değirmen incelemesi yaparken ortaya çıkar. Bu personelin doğru kararlar alması ve ayarlamalar yapabilmesi için çok büyük deneyime sahip olmaları veya gerçek zamanlı olarak sunulan doğru bilgilere güvenmeleri gerekir.

660TPD kapasiteli bir un değirmeninde tam bir değirmen incelemesi gerçekleştirmek için stratejik kronolojik bir şekilde alınan yaklaşık 254 numunenin gerekli olduğu tahmin edilmektedir. Alınan her numune, çeşitli un akışları için kapasite ve elek testi, kül içeriği, kül eğrisi, ışık indeksi vb. dahil olmak üzere bir dizi teste tabi tutulmalıdır.

Değirmen incelemesi bir değirmencinin işinin önemli bir parçasıdır ve değirmendeki sistemin karmaşıklığı nedeniyle, doğru numune alma ve her numunenin ayrıntılı ve güvenilir analizini yapmak büyük emek gerektirir. Herhangi bir kalite sorunu tespit edilirse, değişiklikler yapılmalıdır ve ardından analiz sonuçlarını doğrulamak için daha fazla numune alınması ve test edilmesi gerekmektedir.

Ayrıca değirmen operatörlerinin tesiste sadece bir öğütme için değişiklik yapmaları fakat yapılan bu değişikliği geri almamaları yaygın bir deneyimdir. Bu noktadan sonra, kademeli olarak ve operatörlerin haberi olmadan değirmen dengesizliği ortaya çıkar ve en azından tüm pasajların verimli çalıştığından emin olmak için başka bir tam değirmen araştırması veya değirmen değerlendirmesi yapılmadan izlenemeyecek büyük bir soruna neden olur.

Bu durum daha yüksek işletme maliyetlerine neden olur. Bu nedenle, değirmen operatörleri en iyi ve dengeli bir öğütme performansı sağlamak için mevcut öğütme sürecine nelerin eklenebileceğini bilmek isteyecektir.

Akıllı öğütme nedir?

Bir değirmenci değirmeni istenen performansa ayarladıktan sonra, değirmenin başlangıçta ayarlandığı gibi aynı verimlilikte çalışmaya devam etmesini sağlamak için bir bilgi sistemi entegre edilmelidir.

Bu, özellikle sürekli performans kontrollerinin mümkün olmadığı sınırlı personele sahip un değirmenlerinde (uzak bölgeler) önemlidir. Akıllı değirmencilik, temel olarak izleme sistemleri ve sensörlerden elde edilen verilerin aşağıdaki koşulları sağlamak için kullanılmasıdır:

1. Bir un değirmeninin kalitesi, kapasitesi ve verimliliği günlük operasyonlarda devam ettirilir.

2. Sistemde yapılan herhangi bir değişiklik hızla gözden geçirilebilir.

3. Değirmen operatörleri bakım gereksinimlerini tahmin edebilir.

4. Değirmen operatörleri ürün bozulmasını tahmin edebilir.

5. Değirmenciler ölçülebilir girdilerle karar verir.

Akıllı değirmen sistemi

Günümüzde eski değirmenlerin temel ekipmanlarını veya un öğütme sisteminde şeffaflık sağlamaya yardımcı olan ek özel ekipmanları değiştirmelerine veya yenilemelerine olanak tanıyan bir dizi ekipman ve hizmet kullanıma sunulmuştur.

Henry Simon, Valsli Değirmen, Quadro Elek ve Arıtıcı olmak üzere üç gelişmiş çekirdek öğütme ekipmanını tanıttı. Bu ekipmanlar, sürekli olarak veri toplayan ve kullanıcı bilgilerini, bakım verilerini, ekran bilgilerini, operasyonel bilgileri (örneğin salınım yarıçapı, rpm) ekranlarında veya MCC’ye aktarmak için sağlayan bir dizi sensöre sahiptir. Bu akıllı istihbarat sistemi ayrıca parametreler normal aralığın veya standartların dışına çıktığında bildirim göndererek ürün kalite kontrolünü geliştirir.

Un değirmenciliğinin mevcut un değirmenlerinin çoğunda akıllı teknoloji gerektirebilecek bir diğer önemli yönü de tekil pasajların beklenen kapasite ve kaliteyi karşılamasını sağlamaktır. Normal bir değirmencilik sürecinde stoklar, alım, temizleme ve tavlama aşamalarında tartılır. Ancak, 1. BK’dan sonra tartım işlemi, un çeşitli un akışlarına ayrıldığında gerçekleşir.

Henry Simon’ın HSIFM hat içi akış ölçeri, herhangi bir değirmen geçişinin kapasite analizine eş zamanlı olanak tanır. HSIFM’nin tasarımının temelinde sadelik yatar. Düşük güç ve hava gereksinimi ile üretilmiştir ve özel kurulum çalışmaları veya kesintiler gerektirmeden dakikalar içinde değirmen ağızlarına monte edilebilir.

HSIFM’nin çalışma sistemi dört basit adımda açıklanabilir. İlk olarak, alt valf açık kalarak ürünün ağızdan akmasına izin verir. Belirlenen bir aralıkta alt kapak kapanır ve ürün üç saniye boyunca hazneyi doldurur. Daha sonra ağırlık ölçülür ve ürün boşaltılır.

Bu işlem, takip edilen bir ağız boyunca her üç dakikada bir tekrarlanır. Elde edilen ağırlık verileri, gerçek zamanlı olarak analiz edilebilecek ürün akış hızı ve trendlerin grafiklerini oluşturmak için kullanılır.

Kritik pasajlara veya tüm pasajlara kurulduğunda, daha iyi sonuçlar elde etmek için geçişlerin kolay ayarlanmasına ve manipülasyonuna izin vererek, değirmenin eksiksiz bir gösterge paneli  oluşturulabilir. HSIFM, herhangi bir değirmeni akıllı bir değirmene dönüştürmek için tasarlanmıştır.

Bu veriler daha sonra tesiste partikül boyutu dağılımı sonuçlarını gerçek zamanlı olarak analiz etmek gibi değişiklikler yapmak için kullanılabilir. Ayrıca, tıkanma veya taşma vb. durumlarda olduğu gibi, akış hızındaki ani değişiklikler de dahil olmak üzere, değirmencilerin olası bakım sorunlarını erken tespit etmelerine yardımcı olur.

HSIFM, ürün akışında herhangi bir kesinti, değişiklik veya yeniden yönlendirme olmaksızın sürekli olarak değirmen araştırmasına izin verir.

HSIFM’nin sunduğu bir diğer fayda da, arıtıcılara veya eleklere eşit besleme sağlamak gibi bir gereklilik olan ancak her gün kolayca gerçekleştirilemeyen veya sürdürülemeyen geçişler arasındaki besleme dengelerini izlemek ve sağlamaktır.

Verimli, dengeli ve ideal

Özetle, geleneksel değirmenlerin yeni otomatik değirmenlerle rekabet edebilmeleri için tesislerine bir tür zeka katmaları kaçınılmazdır. Bu nedenle, HSIFM tarafından sunulan güçlendirme teknolojisi, eski değirmen tesislerinin tasarımlarında yapılacak küçük ayarlamalarla akıllı değirmen teknolojilerini benimsemelerine olanak tanır.

HSIFM’lerin dahil edilmesinden sonra ortaya çıkan öğütme sistemi, bakım veya arıza nedeniyle minimum durma süresi sağlayarak herhangi bir zamanda verimli, dengeli ve optimum bir değirmen işletmesi sağlama potansiyeline sahiptir.

ETİKETLER:
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Slm Makina
Slm Makina
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?